Első látásra cukin mosakodó patkány, de valójában az életéért küzd

Futótűzként terjed a neten az a rövid videó, amiben egy nyakig habos patkány tisztálkodik, egészen úgy, ahogy mi emberek szoktunk.

Ezzel a videóval azonban  több probléma is van. Egyrészt az ott nem egy patkány. A neve pakarána, egy dél-amerikai rágcsáló, amely hasonlít a patkányhoz. S nem, nem önként szappanozta be magát, hogy aztán énekelve megfürödjön, hanem vagy beleesett szappant tartalmazó tartályba, vagy valaki szándékosan behabozta. Akárhogy is, a vadállatoknak semmi szükségük ilyen szintű tisztálkodásra, a szappan irritálhatja a bőrüket. A hab nyilván zavarta a pakaránát, ahogy arról egy biológus nyilatkozott, szóval a videón azt látjuk, ahogy az állat kétségbeesetten igyekszik megszabadulni a szőrét borító anyagtól.

Persze nem ez az első eset, hogy laikusként aranyosnak tartunk valamit, ami messze nem az. A csikizésre karját felemelő “cuki” lajhármaki védekezésből viselkedik így, a hóna alatt hordja ugyanis a méregmirigyeit.

A fodrásznál türelmesen, emberként üldögélő majom is erős fenyítések és nevelés hatására tudja átmenetileg türtőztetni magát. Merthogy egy állat, és nem várhatjuk el tőle, hogy emberként viselkedjen.

Forrás: 444