Mesterséges intelligencia fejtette meg a világ legtitokzatosabb könyvének egyik sorát

A Voynich-kéziratot 1912-ben fedezték fel, és azóta tartják a világ egyik legizgalmasabb könyvének, amit egészen eddig sehogy sem tudtunk megfejteni.

A számunkra ismeretlen nyelven és írásrendszerben írt, 250 oldalas, gazdagon illusztrált kódex 1969-től a Yale University kézirattárában várta, hogy valaki végre rájöjjön a nyitjára.

Forrás: Wikimedia, Origo

Nemcsak szövege  új nekünk, de a sok illusztráció között több olyan növény rajza is szerepel, amit soha nem láttunk még. A kódex korát meg tudták állapítani, tehát valószínűleg az 1400-as években íródott  borjúbőrre. Hogy akkor pattant ki a szöveg az író fejéből, vagy ő is csak átmásolta egy jóval régebbi kódexből, nem tudhatjuk.

Forrás: Independent

Mivel eddig az összes kódfejtő csődöt mondot a kutatók mesterséges intelligencia segítségével próbálták megfejteni a könyv szövegét. Az Albertai Egyetem munkatársai a gépet megtanították 380 nyelvre, s az ez alapján ki is derítette, hogy a Voynich-kéziratot héberhez hasonló nyelven írták.

Forrás: Wikimedia, Origo

Ezek után hosszas kísérletezés jött algoritmusokkal, de végül sikerült az első sort héber nyelvre átültetni, és lefordíttatni egy professzorral. Ez állt a szövegben:

“Az asszony javaslatokat tett a papnak, a ház urának, nekem és az embereknek.”

Történészek, nyelvészek és a mesterséges intelligencia tovább igyekeznek haladni a szövegben, hogy végre teljes valójában megfejthessék.

Forrás: Origo