800 kiló műanyagot találtak egy elpusztult bálna tetemében

A környezetszennyezés maga öltöt testet ennek a hatalmas bálnának a gyomrában. A műanyag szemétből létrejövő mikroszemcsék közvetlenül veszélyeztetik a tengerek és óceánok legnagyobb állatait.

A bálnák, cápák és  ráják naponta akár több száz műanyagszemcsét is kiszűrhetnek a vízből, majd lenyelhetik azokat. Ezek fél centinél kisebb műanyagdarabok, amelyek különösen a szűrögető állatokra veszélyesek: miközben az apró rákokat, planktont szűrik ki a vízből, velük együtt a műanyagot is magukhoz veszik. Emiatt kevesebbet ehetnek, hiszen úgy érzik, tele vannak, ráadásul emésztőrendszerük is megsérülhet a műanyagdarabok miatt. A mérgező anyagok befolyásolják a bálnák, cápák hormonális működését is, azaz fejlődésüket, szaporodásukat, anyagcseréjüket.

A legnagyobb veszélyben a Mexikói-öböl, a Földközi-tenger, a Bengáli-öböl és a délkelet-ázsiai Korall-háromszög térségében élő állatok vannak. A bálna, akinek 800 kiló műanyagot szedtek ki a hasából, Franciaországban vetődött a partra és pusztult el. Egy másik bálnából, akit Ausztráliában boncoltak fel, összesen 30  műanyagszatyrot és hat négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki.

Forrás: Sokszínűvidék