Kiderült, hogy magyar származású a Titanic két ikonikus túlélője

A Titanic katasztrófája után sok túlélőt fényképeztek le, de egyik sem vált olyan híressé, mint amit a két kisfiúról készítettek. Kevesen tudják, hogy a „Titanic árváiként” fennmaradt két gyermek apja magyar szabó volt, Navratil Mihály.

Mihály 1880-ban született, majd 1902-ben Nizzába költözött, és szabóműhelyt nyitott. Családot alapított Marcelle Carettóval, s miután mindkettejük neve megváltozott Michel és Marcelle Navratil-ra, két gyermekük született.

Michel Marcel Navratil 1908-ban született, Edmond Roger Navratil 1910-ben. Legtöbben csak beceneveiken szólították őket, ők voltak  Lolo és Momon. 1912-ben a házaspár elvált, a gyerekeket az anyának ítélték, de ezt Mihály nem tudta elfogadni. Elrabolta gyerekeit, és mivel új életet akart kezdeni Amerikában, Louis Hoffmann néven, hamis útlevéllel felszállt velük a Titanicra.

Navratil Mihály

Navratil Mihály nem élte túl a katasztrófát, de két gyermeke igen. Apjuk felébresztette őket álmukból, melegen felöltöztette, majd mentőcsónakba helyezte el a testvéreket. Anyjuk úgy talált rájuk, hogy a megmenekülésük után készített fotók bejárták a világsajtót. Hogy aztán mi történt a két testvérrel, és mi lett Mihály holttestének sorsa, az Origo cikkében olvashatod el.

Forrás: Origo