Gyógyíthatja a kopaszságot a gyorséttermi krumpli egyik összetevője

Igazán senki sem várja egy gyorséttermi  sült krumplitól, hogy az egészséges legyen, vagy gyógyítson akármit is a kóros soványságon kívül. Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy az ételkészítés egyik kulcsfontosságú összetevőjét fel lehet használni a kopaszság gyógyítására.

A Yokohamai Egyetem kutatócsapata egerekkel kísérletezett, akiknél sikerült a gyorséttermekben is használt szilikonolaj segítségével őssejtekből úgynevezett hajtüszőcsírákat, a hajtüsző forrásait előállítani.

Napokon belül sikerült 5000 csírát növeszteni, ez már elég ahhoz, hogy a kopasz területeket új hajszálakkal fedjék be. Mivel az egereknél sikerült a kísérlet, a kutatók abban reménykednek, hogy embereknél is az lesz. Fontos lenne, hogy a rákos betegek,  vagy a hajhullásban szenvedők olyan hajat kaphassanak, amit a sajátjuknak éreznek, és ne kelljen parókát viselniük. A kopaszodó férfiak jelenleg csak arra a módszerre támaszkodhatnak, amelyben a fejük hajjal sűrűben benőtt részéről hajhagymákat ültetnek át a kopasz területre, de ez nem növeli a hajhagymák számát, míg a yokohamai módszerrel  – legalábbis egyelőre úgy tűnik – rengeteg hajhagymát lehet létrehozni. A kutatók előrejelzése szerint öt év múlva kísérletezhetnek majd embereken, és újabb öt évbe telik majd, mire a módszert engedélyezik, és betegeken alkalmazhatják.

Forrás: Iflscience, Index