Egyedül élt egy lakatlan szigeten, mert azt hitte, a szobrok igaziak

Nigel, az új-zélandi morusmadár egy Mana nevű lakatlan szigeten élt teljesen egyedül. Akit a társaságának nézünk, az egy szobor.

A szigeten egykor sok morusmadár élt, de aztán a terület elnéptelenedett. Egyetlen madár sem kereste fel, ezért a kutatók 80 madárszobrot helyeztek ki, hogy így csalogassák vissza az élő madarakat. Még napelemekkel ellátott hangosbeszélőket is szereltek beléjük, hogy utánozzák a szulák hangját.

A cselt egyedül csak a Nigel-nek nevezett madár vette be, aki leszállt, és az egyik szoborcsoport mellett kezdett élni. Udvarolt a szobroknak, az egyik műmadárhoz el is kezdett kötődni, látszott, hogy szereti. Ápolta a szobormadár tollait, még fészket is rakott mellette, próbált kommunikálni. Hogy várta-e, hogy a szobor egyszer majd életjelet mutat, esetleg visszaöleli, s hogy Nigel magányosnak érezte-e magát, nem tudni. Már nem is fogjuk tudni kideríteni, több évnyi szigetlakás után pénteken ugyanis Nigel elpusztult, ott ülve a szobormadár mellett. A sors iróniája az, hogy előtte megjelent három élő madár a szobrok mellett, de Nigel már nem tudott összebarátkozni velük.

Forrás: Index