Ötéves kislány halt meg kanyaróban Munkácson – nem kapott védőoltást

Munkácson a megyei gyermekkórházban vesztette életét egy ötéves kislány, akit szülei vallási okokra hivatkozva nem oltattak be kanyaró ellen (sem).

A kislány azért kaphatta el a betegséget, mert a Kárpátalján épp kanyarójárvány van kialakulóban. A hivatalos számok szerint 715-en betegedtek meg, közülük 566 volt gyerek. Eddig tíz emberről tudni, aki bele is halt a betegségbe. A járvány nagyrészt az oltóanyaghiány miatt alakult ki. Még a magyarok is küldtek segítséget, 8000 adag oltóanyagot humanitárius gyorssegélyként. Ezekkel az orvosok járják a megyéket, hogy minél több embert beolthassanak.

Ám ezt a Técsői járásból származó kislányt akkor sem olthatták volna be, ha ott áll ellőtte az orvos a tűvel. Egyéves korában volt rá lehetőség – és oltóanyag is – hogy megkapja a védőoltást, de szülei vallási okokra hivatkozva nem engedték beadni. A kislány január közepén lett beteg, valószínűleg anyjától kapta el, aki korábban ugyanezzel feküdt, csak ő fel is gyógyult. A gyereket szülei otthon ápolták, csak öt nappal később mentek vele orvoshoz. Ekkor már hiába hívtak speciális szakértőt, a kislányon nem lehetett segíteni.

Forrás: 444