Inkább horgásznék – Híres utolsó mondatok a kivégzés előtt

Néhány halálra ítélt ember utolsó szavait sikerült feljegyezni, a legérdekesebbek közül válogatott a Múlt-Kor:

Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc hős tábornokát, a horvát Knézich Károlyt is kivégezték. Mielőtt a bitóra ment volna, leejtette szemüvegét, de nem engedték, hogy felvegye, mondván “Lát maga az akasztófán úgyis.”  Knézich utolsó mondata így hangzott: „Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény, és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.”

Marie Antoinette 1793-as kivégzése nagy eseménynek számított, amikor meglátták őt, a tömeg őrjöngeni kezdett. A hercegnő először bocsánatot kért a hóhértól, akinek véletlenül rálépett a lábára, de aztán azt parancsolta neki: „Törölje le azt a guillotine-t, nehogy bepiszkolódjon a gallérom!”

Jimmy L. Glass gyilkosságért és a börtönből való szökésért ítélték villamosszékre. Glass ugyan beadott egy petíciót a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy az áramütés általi kivégzés sérti az Egyesült Államok alkotmányát, de 1987-ben így is kivégezték. Utoljára azt mondta: „Én inkább horgásznék.”

Robert Alton Harris gyilkosságért, autólopás, gyermekrablásért és bankrablás miatt néuzett szembe a gázkamrával 1992-ben. Előtte ezt mondta: „Lehetsz király vagy egy utcaseprő, de előbb-utóbb táncra perdülsz a kaszással.”

1671-ben a Wesselényi-összeesküvés egyik tagja, Frangepán Ferenc a bitóra menet zsoltárokat énekelt hangosan, majd letépve a szemfödőjét ezt mondta: „Szeressétek Istent, uratokat, császárotokat, legyetek hívek hozzá, és kerüljétek az átkozott nagyravágyást, mely engemet örvénybe sodort.”

Forrás: Múlt-Kor