Az evolúció jelei, amit saját testeden is észrevehetsz

Február 12-én ünnepelték a Darwin-napot,  s ennek örömére az Iflscience összeszedett néhány érdekességet, amelyek az evolúcióelméletet bizonyítják.

A hiányzó izom

Tedd le a kezed tenyérrel felfelé az asztalra, és érintsd össze a nagyujjadat a kisujjaddal. Az alkarodon lévő ín vagy felemelkedik, vagy nem. Ha igen, gratulálunk, az ín ahhoz az izomhoz csatlakozik, ami azért jött létre, hogy segítse a csukló hajlítását. Nem mindenkinek van meg ez az izma. Azoknak a főemlősöknek azonban, akik mellső lábaikon is járnak, megvan. Az embernél funkcióját vesztette, és sokaknál el is tűnt.

Az állunk

Mi vagyunk azok a hominidák, azaz emberfélék, akiknek tényleg van álluk. Bár közeli rokonok vagyunk a bonobókkal és a csimpánzokkal, az alsó állkapocs végén található csontos rész csak nekünk, embereknek van. Sokak szerint ez a beszédhez szükséges, mások szerint a rágásnál van segítségünkre.

Szőrkérdés

Más emlősökhöz képest az ember meglehetősen szőrtelen. Vajon miért van kevesebb, az álcázásért és a hőszigetelésért felelős szőr a testünkön? Valószínűleg azért, mert így gyorsabban le tudjuk hűteni a testünket, így hatékonyabban tudtunk vadászni, gyűjtögetni, futni a melegben.

Magasság

Akik magas hegyeket másznak meg, pontosan be tudnak számolni a ritkuló levegő okozta negatív hatásokról. Igen ám, de az oxigényhiányos levegő nem mindenkinek okoz ugyanakkora problémát. A serpák például olyan ügyesen alkalmazkodtak a magas hegyi levegőhöz,hogy sejtjeik sokkal hatékonyabban hasznosítják a bejutó oxigént. E különleges képesség azért alakulhatott ki bennük, mert harmincezer éve magasan élnek, és genom-szinten alkalmazkodtak a körülményekhez.

Forrás: Iflscience