Így nézhetett ki valójában Kleopátra

VII. Kleopátra Philopatór  időszámításunk előtt 69 és 30 között élt, s az egyik leggyönyörűbb nőként vonult be a történelembe. A tudósok arcrekonstrukciós eljárás segítségével megpróbálták elképzelni, hogy is nézhetett ki valójában. 

Kleopátra nemcsak szépsége miatt volt különleges királynője Egyiptomnak, de esze és bátorsága miatt is. Értett az uralkodáshoz, például folyékonyan beszélte népe nyelvét. A történetírók mégis kinézetétől voltak igazán elájulva, az archeológusokat pedig érdekelni kezdte, vajon hogy festett az akkori kor ideálja, akit leggyakrabban Elizabeth Taylor arcával képzelünk el.

Kleopátra maradványait, sírját sosem találták meg, így arcát egyedül a szobrok, érmék, freskók alapján rakhatták össze. Mindegyik ábrázolás közös pontját képezte a horgas orr, a hegyes áll, és a csapott ívű homlok. Mindehhez mélyen ülő szemek és vékony ajkak társultak – nem igazán a mai szépségideálról van tehát szó.

Számítógépes program segítségével alkották meg a királynő arcát, haját pedig az akkoriban jellegzetes divat szerint adták a fejhez. Amit viszont nem lehet rekonstruálni, az Kleopátra legendás kisugárzása, amivel bárkit el tudott bűvölni.

Forrás: Femina