Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában, amiknek képeit és lapjait erős méreggel itatták át.

Az  “Árnyékok a halál faláról” című könyvekben nincs sok szöveg, a képek, és a nyugodt hangulatú minták dominálnak, de mindegyik halálos mennyiségű arzént tartalmaz.

Fotó: FORRÁS: NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE/ PUBLIC DOMAIN

Elég megérinteni egy képet ahhoz, hogy akár meg is haljunk. A sebész azért alkotta meg a könyveket, hogy felhívja a figyelmet az akkoriban divatos, arzétartalmú festékkel készített tapéták elképesztő veszélyeire.

FORRÁS: ANDREW LUNDEEN

Az arzénos élénk zöld színt akkoriban nemcsak tapéták, de ruhaanyagok, ékszerek, festmények készítésekor is előszeretettel alkalmazták, nem tudván, hogy az arzén erősen mérgező, s mikroszkopikus méretű porszemcséit könnyű belélegezni vagy lenyelni. Összesen 100 ilyen mérgező könyv készült, de ma már csak négy maradt meg belőle. Ezekből kettőt a michigani könyvtárban őriznek, s lapjaikat műanyaggal vonták be, hogy mérgezés nélkül lehessen hozzájuk érni, egyet a Harvard Egyetem orvosi karán, egyet pedig a Nemzeti Orvostudományi Könyvtárban tárolnak.

Forrás: Origo.hu