Egy új vérteszt segítségével korábban lesz kimutatható az autizmus

Ismét elmondanánk, hogy a betegségnek bizonyítottan semmiféle köze nincs a védőoltásokhoz, de most nem is ez a lényeg: az autizmus kimutatása vált sokkal könnyebbé egy vérteszt segítségével.

Az autizmus olyan fejlődési rendellenesség, aminek diagnózisától rengeteg szülő fél. A spektrumzavart ennek ellenére kétéves kor előtt szinte lehetetlen volt eddig kimutatni. Jelenleg a gyerkőc viselkedésének megfigyelésével, szakemberek állítják fel a diagnózist hosszas vizsgálódás után. Olyan biológiai teszt pedig, ami egyértelműen megmutatná, autista-e valaki vagy nem, eddig nem létezett.

A kutatók pont ezért dolgoznak egy olyan egyszerű vizsgálati módszeren, ami nem csupán a viselkedésből állapítja meg, autista-e a gyerek vagy sem. 38 iskoláskorú autista és 31 nem autista gyerek vérét és vizeletét hasonlították össze, olyan kémiai különbséget keresve, ami egyértelműen kimutatható. Végül kiderült, hogy az autista gyerekek vérplazmájában nagyobb arányban találtak olyan fehérjekárosodást, ami összefügg a betegséggel.

Bár a felfedezés nagy reményekre ad okot, a teszt forgalomba hozása még várat magára. A vizsgálatot még meg kell ismételni sok-sok kontrollcsoporttal, minél fiatalabb életkorban. Ugyanakkor James Cusack, a brit Autistica alapítvány kutatója szerint  “Az autizmus diagnózisára a legjobb módszer még mindig a klinikai beszélgetés és megfigyelés”.

Forrás: Index