Egykor Henry Ford szembeszállt a dzsungellel is, találd ki, végül ki győzött!

Henry Ford amerikai üzletember több dolgot vitt véghez 1863-tól 1947-ig tartó életében, mint tíz másik. Neki köszönhetjük a modern tömeggyártást, a futószalagos gyártósort, az autóipart, a hétvégi pihenést, Detroit fevirágoztatását, 161 amerikai szabadalmat, és még sorolhatnánk. Ám egyvalamibe még ennek a nagy embernek is beletörött a bicskája.

Henry Ford (Kép: Index)

Brazíliában, az amazóniai dzsungel közepén, a gumifák erdejében akart magának várost építeni, hogy megkönnyítse a gumihoz való hozzájutást. Kétszer futott neki, egyszer sem sikerült győznie a természettel szemben. A terv szerint az Amazonas-medence középső vidékén vásárolt földön gumifákat termesztettek volna, az emberek pedig egy helyes kis amerikai stílusú városban élvezhették volna a civilizáció előnyeit.

Egy ház a városból (Kép: Index)

Az elején úgy tűnt, sikerülni fog. A várost 1928-ban kezdték el építeni több tízmillió dolláros kiadások árán, felhúztak gyárakat, lakóházakat, iskolát, templomot, kórházat, szórakoztatóközpontot, ahogy azt kell. Mire 1940-et írtunk, már négyszázan dolgoztak a városban jó bérért, jó körülmények és szigorú szabályok között. Csakhogy amit a brazilok tudtak, mert jó ideje a dzsungelben éltek, azt nem tudták Fordék. Azon a bizonyos területen a gumifa nem termett meg, a lakóházakat nem emelték meg, így azokba állandóan belemásztak az állatok, a brazil és az amerikai munkások között pedig sokszor dúltak harcok. Ford erre megvett egy másik területet, ahol a gumifa már megmaradt, ott is épített egy várost, amit kétezren laktak, ám a fákat túl közel ültették egymáshoz, amitől a penész és a rovarok sokkal gyorsabban kivégezték őket. A végén már volt ott erdőtűz, lázadás, betegség, véres harc, de az igazi pontot a szintetikus gumi elterjedése tette az igen drága kísérlet végére. A dzsungel nyert kettő nullra. Néhány ház ugyan még áll Ford álomvárosából, de ezekbe is brazilok költöztek, a többit elnyelték a növények.

Forrás: Index