Miért szeretik annyira a macskák a dobozokat?

Ahol macska van, ott doboz is van, és ha doboz van, akkor abba a macska belemászik. Akkor is, ha nem házicica, hanem mondjuk oroszlán vagy hiúz. De mire fel ez a nagy dobozvonzalom?

Kép: Iflcience

Miért másznak bele akkor is, ha alig férnek bele, miért elégedettek, ha egyik felük ugyan kilóg, de mégis megszerezték maguknak az áhított dobozt – még a nagymacskák is?

Az University of Utrecht állatorvosa és tudósa azt is megfigyelte, hogy a menhelyre beadott, értelemszerűen feszült cicák megnyugszanak, ha belbújhatnak egy dobozba. A tárgynak tehát stresszcsökkentő hatása van. Ami nagyon is fontos a menhelyen, ahol az idegeség miatt a macskák immunrendszerének működése lecsökken, és különbféle fertőzések okoznak problémákat. Azok a megfigyelt macskák, akik kaptak dobozt, mérhetően jobban viselték a stresszt és egészségesebbek is voltak.

A búvóhely nemcsak azért fontos a cicáknak, mert visszavonulási lehetőséget, rejtekhelyet, azaz biztonságot nyújt nekik, de azért is, mert a jól szigetelő kartondobozban összegömbölyödve könnyebben melegen tartják magukat. Ráadásul az alapvetően nem társaságközponti macskák számára olyan elszigetelődési lehetőséget nyújt, amit más nem. A cicák pedig, legalábbis a tudósok szerint a feszültségre, veszekedésre, bármiféle problémára nem támadással, hanem vissza- és elvonulással reagálnak.

Forrás: Iflscience