Az “alvilág kapuja” tényleg képes ölni mérges gázaival

Az ókori rómaiak az alvilág kapujának hitték a mai Törökország területén található barlangot, mert amilyen állat csak megközelítette, az meghalt. A tudósok elmagyarázták, hogy működik a mérges gázokkal teli képződmény.

A római szentély maradványai

A rómaiak egész pontosan azt nem értették, hogy az állatok miért haltak meg, miközben a papok, akik azokat áldozatként odakísérték a barlanghoz, életben maradtak.A szertartás során a nézőseregnek sem esett baja, akik a barlang mellé épített szentély mellett gyülekeztek. A kapuból kiáramló ködszerű gőz viszont megölte az odavezetett bikákat, de akármilyen más állatot is. Még az arra repülő madarak is holtan esnek a földre, ez a jelenség segítette a modern tudósokat a barlang megtalálásában, vizsgálatában is.

Plútó kapuja – áll a feliraton a barlang előtt

Hardy Pfanz német vulkanológus fejtette meg a halálos barlang rejtélyét: a felszín alatt a vulkáni tevékenység miatt sok szén-dioxid szabadul fel, ami a barlangon át tör elő. Ez a gáz nehezebb a levegőnél, ezért negyven centiméteres magasságig borítja a talajt, illetve a nem szellőző barlangot szinte teljesen. Efölötti magassában a barlang előtti részen a gáz koncentrációja csökkent, ezért nem haltak bele az emberek. Ezzel egyébként maguk a papok is tisztában voltak, mert gyakran álltak fel kövekre, így biztosítva a csodát, amiben az állat meghal, de a felszentelt kiválasztott nem.

Forrás: Origo