17 éves magyar lány nyerte meg a kutatók világversenyét

Hatalmas magyar sikernek örülhetünk: 17 éves Király Szilvia első helyezett lett az Intel nemzetközi innovációs versenyén!

A jövőre érettségiző, kutatóorvosnak készülő diáklány egy speciális, őssejtes daganatterápiával szállt versenybe az Intel ISEF/Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen 77 ország csaknem 1700 pályázójával. Nemcsak angol nyelvű kutatási anyagokat kellett bemutatni, a döntőben tudós-interjúkat is készítettek.

Szilvia a személyre szabott gyógykezelést kutatta a különböző, daganatos betegségekben szenvedő betegek számára, s ehhez őssejtekből tenyésztett szöveteket.

“Lényegében egy olyan érszerű struktúra megalkotása volt a célom, amin a gyógyszerek kardiovaszkuláris mellékhatásait lehetne személyre szabottan vizsgálni.”

Szilvia eredményeit nem csak tehetségének és szorgalmának köszönheti, megemlítette biológiatanárát is, az orvostudomány felé pedig akkor fordult, amikor édesapja elhunyt. Szilvia addig csillagász vagy űrkutató szeretett volna lenni, de azóta elhatározta, hogy inkább életeket ment.

Forrás: Hungaryfirst