Azért is felnövök! Szívszorító videó a gyermekrák nemzetközi világnapjára

Február 15-én van a gyermekrák nemzetközi világnapja, ebből az alkalomból készült ez a szívszorító, ugyanakkor vidám kampányvideó, mely a játék, a vidámság és a humor gyógyító erejéről is szól egyben.

A filmben látható gyermekek nem adják fel, csak azért is meg fognak gyógyúlni: “I will survive!” – “Túl fogom élni!” – ahogy a spanyol kampányfilm címadó dala is mondja.

“El fogok jutni Párizsba, New Yorkba, Kínába, Bora Borára, sőt, még a Marsra is! Szeretnék majd gyerekeket. Szeretnék felnőtt lenni”- a filmben szereplő gyerekek egymást felváltva kontráznak a terveikkel, az álmaikkal, miközben a kórteremben fekszenek. A 6 éves kislány, Leire és a 7 éves Mateo, akiknek csak akkor teljesülhetnek a vágyaik, ha kigyógyulnak majd a rákból egy percig végre nem a betegséggel, hanem a gyógyulással foglalkoznak. Arra koncentrálnak, hogy milyen jó lesz nekik, ha nagyok lesznek. Mert ők csak azért is felnőttek lesznek majd egyszer! Egyelőre még csak egymás infúziós kezét tudják megszorítani, de ha felnőnek majd, akkor együtt fogják beutazni a világot, és a Marsra is eljutnak. Majd.

Gloria Gaynor énekesnő szavait (I will survive) felhasználva egyedül az optimizmus, az élni akarás és a pozitív energia jön át a spanyol alapítvány reklámfilmjén. A Madridi Niño Jesús Egyetemi Gyermekkórház (Hospital Universitario Infantil Niño Jesús de Madrid) kezelőorvosa, Gloria Gómez Mardones szerint a játék, a vidámság a gyermekek terápiájának kiegészítő része, mely sokkal fontosabb, mint gondolnánk. A játékterápia hívei szerint a pozitív gondolatok és a vidám lelki állapot mind elősegíthetik a gyógyulást.

A spanyol alapítvány (Fundación Juegaterapia) a világon szinte mindenütt, többek között Spanyolországban, Marokkóban, Portugáliában, El Savalvadorban, Afganisztánban, Indiában, Guineában és Guatemalában is gyerekbarát várótermeket alakított ki, melyekben gyerekjátékok, sőt, videójátékok is várják a terápiában résztvevő gyermekeket.

A filmben szereplő kisfiú, Mateo már elhagyhatta a kórházat, és újra iskolába jár. Reméljük, hogy a filmbeli és a valódi életben is jelen lévő barátnője, Leire is hamarosan követheti őt, és gyógyultan térhet majd vissza az iskolapadba.

Forrás: ElPais

O.M.