Erre tart evolúciónk: A jövőben nem fogjuk bírni az alkoholt

A túlzott alkoholfogyasztás káros hatásai egyértelműek, és szerte a világon rengeteg problémát, betegséget, költséget okoznak. De csak egy darabig, a tudósok szerint ugyanis a jövőben nagyon kevesen lesznek majd részegek.

A Pennsylvaniai Egyetem  kutatásában összesen négy kontinensről származó 2500 ember genomját vizsgálták meg. A tesztalanyok 26 különböző népességből származtak, ez azért fontos, mert a kutatók az emberi evolúció fejlődését szerették volna megvizsgálni az alkohol szempontjából. Az evolúció pedig nem másról szól, mint az egyedek genetikai változásáról, alkalmazkodva az adott körülményekhez.

A kutatók pedig azt állapították meg, hogy bizony nagyon is változóban van az alkohollebontó képességünk. Amikor az bejut a szervezetbe, egy dehidrogenáz nevű enzim  acetaldehiddé bontja le – ez utóbbi anyag a felelős a másnaposság érzéséért, a rosszullétekért is. Akinek több  alkohol dehidrogenáz található a szervezetében, az “jól bírja az italt” azaz hamar és hatékonyan le képes bontani. Ám minél több ilyen enzim van jelen, annál több  acetaldehid termelődik.

Épp ezért érdekes, hogy egyre több ember szervezete hirdet sztrájkot az alkohollal szemben. A dehidrogenáz új verziói jönnek létre, ami nem úgy bontják le az alkoholt, ahogy kéne, ezért egyetlen pohárnyi alkoholtól is azonnal részeggé válik az illető. Az ázsiai emberekről eddig tis tudni lehetett, hogy nagyon kevés ilyen enzimet termelnek, de a kutatók szerint az egész emberiségre ez a sors vár.

Forrás: 24