Felejtsd el a PIN kódot: A jövő bankjaiban szelfivel azonosítjuk majd magunkat

Nagyon úgy néz ki, hogy a jövőben a PINkódot és az SMS-ben érkező számsorokat kiegészíti, sőt, sok helyen felváltja a modern azonosítás, amihez elég lesz csupán a testünk.

A biometrikus azonosítási rendszer ujjlenyomatot, arcot, vagy a szemet használja az ügyfél azonosításához. Mindehhez csupán megfelelő testszkennerre van szükség – az ujjlenyomatfelismerő mobiltelefonok például már rendelkeznek ilyennel. A bankolás így a jövőben sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz, ráadásul nem kell megjegyeznünk mindenféle kódokat, vagy azon izgulni, elhagytuk-e a kártyánkat.

Hogy  a testtel történő bankolás mennyire nem csupán a távoli jövő, bizonyítja például a brit Lloyds bankcsoport, ahol az ujjlenyomat és arcfelismerés használatával lehet bejelentkezni a netbankba. A Citigroup ügyfelei a hangjuk segítségével intézhetik azonosításukat a világ számos országában, nagyjából egymillióan használják már ezt a szolgáltatást. Még Indiában is retinaszkennerek és arcfelismerő programok segítségével lehet számlát nyitni, ügyeket intézni a bankban, vagy a biztosítónál. A MasterCard “Selfie Pay” szolgáltatásának használatakor a mobilunkkal készített szelfi segítségével azonosíthatjuk magunkat, és használhatjuk a pénzünket az egész világon.

Az itt felsoroltakon túl még rengeteg bank, biztosító vagy cég vezette be először csak ajánlottan az újfajta azonosítást, de akad olyan hely, ahol kötelező is. Hazánkban is több banknál elérhető az ujjlenyomatos azonosítás.

Forrás: Portfolio.hu