Itt követheted a magyar rétisasok életét videón: Márciusban nagy esemény lesz

A bekamerázott fészkek nemcsak arra jók, hogy a tudósok közelről tanulmányozhassák a ritka madarak életmódját, de mi átlagemberek is olyat figyelhetünk meg, amit egyébként nem láthatnánk sohasem.

Egyik legcsodálatosabb madarunk élete cseppet sem egyszerű. A folyószabályozás drasztikusan lecsökkentette számukat, de hála a  természetvédők erőfeszítéseinek  mára Magyarországon több, mint 200 rétisas párban gyönyörködhetünk. Még értük is aggódnunk kell, ugyanis hiába ér egy madár egymillió forintot,  hiába fokozottan védett, sajnos még mindig sokan megmérgezik őket, és a szigetelés nélküli elektromos vezetékek is könnyen a halálukat okozhatják. Ez azért is tragikus, mert az állatok monogámok: amelyik rétisas elveszti a párját, az onnantól nem szaporodik tovább.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén fészkelő Arnold és Virág szerencsére jól van, január vége óta három tojást melengetnek a fészekben.A fiókák március közepén kelnek majd ki, de ehhez az kell, hogy helyüket többszáz méteres körzetben ne háborgassa senki. Mivel a kamerákat korábban felszerelték, ezért a nyugalom biztosított a pár számára, mi pedig leskelődhetünk.

Forrás: Szeretlekmagyarország