Óvodájuk van, és tovább bírják víz nélkül mint a teve: Meglepő tények a zsiráfokról

A zsiráfok nemcsak a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlények, de elképesztően érdekesek is – amellett, hogy gyönyörűek.

Tudtad például, hogy szívük 12 kilót nyom, és vérnyomásuk kétszer olyan magas, mint az emberé? Ezzel a nyakkal másképp nem is lehetne élni. Nyelvük akár 45 centi hosszú is lehet, színe azért kékesfekete, hogy a napsugárzás ne tudja megégetni. Nagyon erős és szinte érzéketlenül szívós nyelvről van szó, így nem tehetnek benne kárt a lombok tövisei. A hím zsiráfok nemcsak esznek vele, nyelvükkel állapítják meg a nőstény zsiráf vizeletéből, hogy az épp termékeny periódusában van-e.

Ha igen, és megtörtént a párzás, az anya 15 hónapon át vemhes. Az anyuka szülőcsatornája értelemszerűen két méter magasan van a föld felett. Az anyák állva szülnek, ezért az 50 kilós, 2 méter hosszú bébi első élménye egy kétméteres zuhanás lefelé. A kicsi 15 perces korában már feláll, de a következő heteket rejtőzködve, fekve tölti, csak szopizni kel fel. Amikor már kicsit nagyobb a borjú, a zsiráfközösség óvodát nyit, azaz egy vagy két zsiráf vigyáz a kicsikre, amíg az anyák nagyobb utakra kelnek enni, inni. Amikor hazaérnek, szoptatnak, és az őrzők váltják egymást.

A zsiráfok kifejezetten éber állatok, csupán életük 8 százalékát töltik alvással, azt is rövid szakaszokban. Ami legfőbb napi tevékenységük, az a kérődzés és az evés, minimum 35 kilónyi élelmet kell összeszedniük, hogy jól legyenek. Inniuk nem kell annyit, a tevéknél tovább is  kibírják víz nélkül. Elképesztő erejük van, az oroszlánok nem véletlenül támadnak csapatban, a zsiráf rúgása kifejezetten erős, meg is ölheti a nagymacskát. Utolérni sem egyszerű őket, hosszú lábaik miatt eleve 16 km/h-s sebességgel járnak, és 56 km/h-val futnak.

Foltjaik olyan egyediek, hogy nincs két egyforma zsiráf a világon, de az ugyanazon a területen élő állatok hasonló “kabátot” hordanak. Eleddig nem fedeztek fel a kutatók hierarchikus rendszert az egyedek között, két hím is csak akkor vív nyakharcot, ha egy nőstényért küzdenek.

Bár ritkán hallani, a zsiráfnak igenis van hangja. Képes röfögni, bégetni, horkantani is. Ezt a hangot éjszaka adják ki, hogy könnyebben kommunikáljanak:

Forrás: Zoozoo.hu, Buzzfeed