Tudtad? Frankenstein tényleg létezett

Dr. Frankensteint mindenki ismeri, ő az a gonosz tudós, aki életre kelt egy halottakból összerakott szörnyeteget, de az annyira félelmetes lesz, hogy inkább magára hagyja. Eddig sokan úgy vélték, ilyen alak tényleg csak a mesében létezhet, pedig nem.

Mary Shelley horrorisztikus regényében fordul elő  a képzelt tudós, dr Frankenstein alakja az 1800-as évek elején. A regény olyan sikeres lett, oly sok filmet készítettek belőle, hogy Frankenstein az egész kultúránkra hatással volt. Igen ám, de a torz tudós  nem Mary Shelley fantáziavilágából bukkant csupán elő: az igazi doktor Frankenstein olasz volt és Giovanni Aldininek hívták. Mary apja, William Godwin személyesen látta is, amint halottakkal kísérletezik mindenki szeme láttára. Az apa elmesélte a történetet lányának, aki felnőve, igen sokat használva az eredeti doktor viselkedéséből, megírta belőle dr Frankenstein történetét.

Giovanni Aldini

Na de ki volt Aldini, és milyen kegyetlen kísérleteket folytatott? Először is tudnunk kell, hogy ő volt a híres olasz tudós, Galvani unokaöccse. Galvaniról nem véletlenül nevezték el az elemet, ő jött rá többek között arra is, hogy ha áramot vezet halott állatok testrészeibe, azok rángatózni kezdenek – tehát az izmok mozgásához nagy mértékben köze van az eletromosságnak. Aldini, az unokaöccs maga is diplomás orvos lett, és továbbgondolta Gavani kísérleteit. Egyenesen azt feltételezte, hogy az áram maga az élet forrása, és akár életre lehet kelteni vele állatokat és embereket. Kísérletezett békákkal, diszókkal, marhákkal, s azoknál is megfigyelte a rángatózást, a szem kidülledését, a nyelv mozgását, és ezeket az élet jeleinek tartotta. Ekkor már Aldini kísérleteinek rendes nézőközönsége volt, hiszen szenzációnak számított a halottak feltámasztása. Az, hogy azok igazából nem is tértek vissza az életbe, senkit sem zavart.

A kísérletek

Aldini ekkor kezdett el halott emberekkel kísérletezni. A lefejezésel kivégzett bűnözőknél nem működött az elektromos kísérlet, ám az akasztottakkal igen. Aldini hamar London bizarr sztárja lett, főleg akkor, amikor “életre keltette” a családját megölő gyilkos, George Foster hulláját. Több órán át vezetgette az áramot a testbe, mire az rángatózott, úgy tűnt, levegőért kapkod, arca grimaszolt, még a szája is kinyílt. Ezt igazi csodának tartották. Hogy az egészet végignéző Godwin mit gondolt, nem tudni, de hazaérve gyorsan elmesélte lányának a látottakat – a többi pedig már történelem.

Forrás: Index