Ember és állat keverékét hozták létre a tudósok

Milyen aranyos és vicces az a sok program, aminek segítségével macskának láttathatjuk az arcunkat, vagy állati füleket biggyeszthetünk a szelfikre. Akkor már nem lesz ilyen vicces, amikor ezt a valóságban is megcsinálják.

A kutatók büszkén jelentették be, hogy képesek voltak egy disznó-ember hibridet létrehozni, röviddel ezután az is kiderült, hogy az ember-bárány kiméra is létrejött az amerikai Stanford Egyetemen. A kutatók célja persze nem az, hogy összekeverjék a fajokat, hanem az, hogy a szervátültetéseket hatékonyabbá és gyorsabbá tegyék.

Disznó-ember kiméra Kép: Origo, Juan Carlos Izpisua Belmonte

A kimérák úgy jöttek létre, hogy a kutatók birkaembriókba juttattak emberi őssejteket, majd figyelték, hogyan fejlődnek. Etikai okok miatt aztán a 28. napon elpusztították őket. Ugyanez történt a disznó-ember keverékekkel is. Persze az emberi sejtek aránya ezekben a lényekben igen csekély volt, tehát nincs arról szó, hogy majd emberarcú négylábúak vagy malacfejű emberek szaladgálnak a jövőben az utcákon. A kísérletek csak azt a célt szolgálják, hogy olyan szerveket növesszenek, amiket később át lehet ültetni szervre váró betegekbe, és minél kisebb ellenállásba ütközzenek a fogadó szervezet immunrendszere részéről. Az már egy másik kérdés, hogy kinek az érdekeit vesszük előre: a szervekre váró, sokszor haldokló betegekét, vagy a kimérákét.

Forrás: Origo