Csontvázakat rejtő tavat mutatunk a Himalája ölelésében

5029 méteres magasságban, messze a Himalájában, India Uttarakhad nevű államában található a misztikus Roopkund tó. Vize általában zöld, és két méter mély, ami hátborzongató dolgokat rejt.

A jég minden évben egy hónapra felolvad, s ilyenkor láthatóvá válnak a tóban rejlő csontvázak. Minimum 200 ember csontjai hevernek benne, ráadásul a kutatóknak csak nagy nehezen sikerült rájönniük, mégis miért.

A tavat az 1940-es években fedezték fel, s úgy vélték, a csontok japán katonák nem olyan régi maradványai. Ám a tesztek mást mutattak: a csontok 1100-1400 körül kerülhettek a tóba.

2004-ben újabb vizsgálatokat végeztek, s kiderült, hogy a maradványok még ennél is régebbiek, a 850-es évekből származnak.

A koponyákon található repedések alapján az is nyilvánvalóvá vált, hogy a csoport tagjaival egy felülről a fejükre, valami gömbölyű tárgytól érkező ütés ölte meg.

A kutatók által legvalószínűbbnek tűnő magyarázat szerint nagyon durva jégeső végezhetett az emberekkel.

S hogy kik lehettek ők? A Himalája azon részén vonul a Nada Devi elnevezésű zarándokútvonal, tehát valószínű, hogy zarándokok és teherhordóik csapata kerülhetett viharba a tónál – talán inni érkeztek oda, talán tábort verni, mindenesetre menedék híján mindegyikükkel végzett a jégeső.

A hideg, jeges víz elrejtette a csontokat, és egész jó állapotban őrizte meg őket, többön hajat és ruhát is találtak.

Forrás: Érdekesvilág