Így nézhetett ki az első amerikai ember

13.000 éves, az amerikai kontinensen  talált legrégebbi csontváz alapján rekonstruálták az őslakos arcát. Még a tudósok is meglepődtek.

A Naia-nak elnevezett tinédzser lány maradványait a mai Mexikó területén találták, a Yucatán-félsziget egyik földalatti, Hoyo Negro, azaz Fekete Lyuk nevű barlangjában. Mivel 42 méternyi víz alatt volt, búvárok hozták a felszínre a csontokat, majd a koponya alapján megpróbálták elképzelni, hogy is nézhetett ki a lány. Arccsontja kiugró, koponyája keskenyebb, szemei ferde vágásúak, orra lapos. Egyszerűen egészen másképp néz ki, mint azok, akiket mai fejjel Amerika őslakosainak tartunk. Nagy képen ITT nézheted meg a lány arcát.

A tudósok szerint Naia és ősei Szibériából vándorolhattak át Amerikába a Bering-földhídon át 26 ezer évvel ezelőtt. Nem lehetett könnyű életük: bár 15 és 17 év között lehetett, amikor meghalt, a lány egyszer legalább szült, karján harapásnyom éktelenkedett, és sokat éhezett. medencecsontja el volt törve, ezért valószínű, hogy beleesett a barlangba. Csontjait kardfogú tigrisek, hatalmas lajhárok, és más furcsa állatok maradványaival együtt találták meg

Így találták meg Naia koponyáját:

Forrás: Origo