Így dönti el az agyunk, kit látunk szépnek

Miért látunk valakit szépnek, másokat meg csúnyának? Mi történik  az agyban, amikor szép embereket látunk meg? Milyen kritériumok alapján döntjük el, ki tetszik és ki nem? Ezekre a kérdésekre ad választ Anjan Chatterjee-nek, a kognitív idegrendszer tanulmányozásának szakértőjének TED videója.

Chatterjee úgy véli, három nagyon fontos dolgot figyelünk a másik embernél: az átlagosságot, az arc szimmetriáját, és a hormonhatásokat. Az átlagos arcokat azért szeretjük, mert úgy érezzük, egy csoport tagjai vagyunk, hiszen nagyjából hasonlítunk. A közösségbe tartozás érzése pedig nagyon is fontos túlélésünk szempontjából. Ugyanakkor az átlagostól eltérő vonások pont amiatt lehetnek vonzóak, mert nagyobb genetikai eltéréseket hordoznak, oldják a belterjességet, és könnyebbé teszik a környezethez való alkalmazkodást.

A szimmetriáért azért rajongunk, mert félünk a deformitásoktól, a betegségektől – a természetben ugyanis ami asszimetrikus, az valószínűleg betegség, fejlődési rendellenesség, vagy parazitafertőzés miatt az. Ezektől ösztönösen ódzkodunk.

A hormonhatás pedig mindig árnyalja a képet, hiszen nőként a férfias típusú férfiakat részesítjük előnyben, azaz erőteljesebb arccsonttal, sűrű szemöldökkel, szögletesebb állal a férfiak könnyebben találnak maguknak partnert. Az ösztrogén a nőknél termékenységet fejez ki, tehát a férfiak körében nagyobb sikere van annak a nőnek, aki egyszerre tűnik fiatalnak és érettnek, plusz nagy szemű, telt ajkú, keskeny állú.

Ha számunkra vonzó arcot látunk, akkor  agyunk jutalmazó és örömközpontjai aktiválódnak, tehát jól érezzük magunkat,  hiszen megtapasztaljuk a szépséget. S agyunkba az is berögződött, hogy ami szép, az csak jó lehet – emiatt élveznek előnyöket a vonzó emberek az életben.Na de az, hogy mit tartunk épp szépnek, folyamatosan változik. Mi lesz a jövőben? A videóból kiderül:

Forrás: Femina