Származása: Német Foglalkozása: Borneói vadember

 Leonard Borchardt egy német származású zsidó fiatalember volt, aki Amerikában próbált szerencsét 1876-ban. Élete simán beleillene egy Rejtő regénybe, de lehet, hogy kettőbe is.

A férfinak útiköltségre nem volt pénze, ezért potyautasként kezdte, aztán a hajón dolgozta le a jegy árát. Két évébe telt, mire Amerikába léphetett, ezután alkalmi munkákból tartotta el magát. Egy San Francisco-i helyen elfogadott egy állást anélkül, hogy pontosan tudta volna, mit is kell tennie. Ekkoriban élték fénykorukat a furcsaságokat, deformitással élő embereket bemutató vándorcirkuszok. Borchardt is egy ilyenbe futott bele, ahol alacsony termete, viszonylag sötét haja és bőre miatt ő lett alkalmilag a borneói vadember.

Szerencsétlen férfit szurokba és lószőrbe forgatták, majd aligruhában egy ketrecbe lökték. Talán nem is esett ezek után olyan nehezére dühöngő vademberként viselkedni. Bár azt is kikötötték, hogy rázza a rácsot, morogva egye a nyers húst, és hogy kialakítva egy ismeretlen nyelvet azt hajtogassa:„ufti gufti” .

Leonard álca nélkül (Kép: Wikimedia)

A borneói vadember két hétig bírta. Ekkor két ír bevándorló addig böködte egy bottal, míg szerencsétlen angolul el nem szólta magát. Ezek után távoznia kellett a cirkuszból, de az uft-guftit angolosan írva (Oofty Goofty) megtartotta művésznévnek. Ezzel persze nem értek véget megpróbáltatásai, ugyanis hiába rúgták ki, a szurokkal ráragasztott lószőr vele ment. Kórházba is került miatta, ahol végül szurokoldót locsoltak rá, és kiküldték az épület tetejére a napra, hogy meleggel együtt végre leolvadjon róla vademberségének maradéka is.

Borchardt ezek után volt sportcsapat kabalafigurája,  akit megverhettek a csapat tagjai, ha vesztettek, volt kényszermunkán, kocsmai fogadásokat köttetett magára, pénzért feladatta magát postán, gyorsgyalogló versenyeken indult, színészkedett, és pénzért verette magát, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy elképesztőbb életet élt, mint ha igazi borneói vadember lett volna.

Forrás: Index