Magyar orvosok választják szét a bangladesi sziámi ikreket

A bangladesi Rabia és Rukiya kétévesek, és sziámi ikrek, akik a fejüknél vannak összenőve. Nagyon kockázatos a beavatkozás, amivel szétválasztják őket, s csak egy magyar csapat vállalta.

A két gyerkőc agya külön-külön fejlődött, de agykérgük összetapadt, és közös volt a fő agyi szállítóér-hálózat is. A lányok meg tudtak tanulni járni és beszélni is, mosolyogtak, játszottak, de igazi életük majd  a műtétek után lehet. A beavatkozás olyan kockázatos, hogy csak egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr.Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalkozott rá. A szétválasztást csak műtétsorozattal lehet megoldani, de a folyamat legveszélyesebb első lépcsőfokán már túlestek. A magyar orvosok kiutaztak, és 5 órás műtét során lezárták a szükséges ereket, így a két lány agya már külön-külön működik.

“Néztem az MR-leleteiket, és imádkoztam. Majd eszembe jutott: mi lenne, ha az ­óriás agydaganatok viselkedését próbálnánk utánozni, így segítve a gyerekeken. Azaz szépen lassan elzárnánk az ereket, így a keringés másfele terelődik. Ezt csináltuk meg katéteres eljárással! Tudtam, hogy erre egyetlen ember képes, dr. Hudák István kollégám, akivel a Honvédkórházban dolgozunk. Őt rendszeresen hívják a híres külföldi klinikák az eddig megoldhatatlan esetek műtétjét elvégezni. Hazavittem neki a leleteket, és majd három hónapon át konzultáltunk az ügyről. Végül belevágtunk. (…) Áprilisban Pataki Gergely speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell” – mondta  Csókay doktor.

Forrás: Index