Sokkoló, ahogy a búvár a szeméttengerben úszkál Balin

Ragyogó napsütés, fehér homok, kristálytiszta tengervíz: ezeket a képeket látjuk általában, mikor a nyári vakációt tervezve átlapozzuk a prospektusokat, és megcsodáljuk Bali égszínkék tengerének reklámfotóit. A valóság azonban sajnos nem ezt a képet mutatja.

A videót készítő férfi, Rich Horner búvárkodás közben egy műanyag-szeméttengerben találta magát, halakat és korallokat szinte nem is nagyon látott az óriási szemétrengetegben.

Rich Horner Bali dél-keleti részén, Nusa városának Manta Point elnevezésű partján merült le a tengerbe, a videófelvétel azóta már bejárta a világhálót. Ő maga sem így képzelte a gondtalan búvárkodást, mikor magával vitte vízalatti GoPro kameráját. A látvány magáért beszél, annyira sokkoló.

A tengeri áramlatoknak köszönhetően a felvételt követő napon már alig volt szemét ezen a tengerparton, de sajnos ez még korántsem jelenti azt, hogy kitisztították volna a tengervizet. Indonéziában a helyi kormány nem tud lépést tartani az egyre növekvő turizmussal, a szeméttárolás és -feldolgozás még mindig gyerekcipőben jár, amit sajnos a tenger élővilágának kell megsínylenie.

Forrás: theguardian.com