Magyar nő is van a világ valaha élt, legtöbb nyelvén beszélő embereinek listáján

A legtöbb ember legalább egy idegen nyelven képes kommunikálni, akik tehetségesek, azok akár három vagy négy nyelven is elboldogulnak, a szuper nyelvi képességű emberek viszont akár 20 vagy több idegen nyelvet is képesek elsajátítani.

Michael Erard legújabb, Babel no more című könyvében azokat az embereket gyűjtötte össze, akik a legtöbb nyelven beszéltek a világon.

A magyar Lomb Kató is bekerült a könyvbe, aki összesen 16 nyelvet ismert,  saját bevallása szerint ebből öt mindig is benne élt. Öt másik nyelvnél fél napnyi frissítésre volt szüksége, hogy újra aktiválódjanak az agyában, a maradék hat nyelven pedig képes volt fordítani. A nyelvtanulás legfontosabb alapkövének Kató a magabiztosságot nevezte meg. 1909 és 2003 között élt Budapesten, tolmácsként, fordítóként dolgozott, és ő volt a világ első szinkrontolmácsainak egyike.

Alexander Arguelles még több, összesen 20 nyelven beszélt, de saját bevallása szerint ez a szám senkinél sem pontos. A legtöbb ember többet mond, mint amennyit ténylegesen jól tud. Alexander összesen hatvan nyelvet tanulmányozott, de ebből 20 az, amin biztosan tudott olvasni.

Ken Hale 50 nyelvet ismert, de saját bevallása szerint “csak” három nyelven, angolul, spanyolul és warlpiri nyelven beszélt biztonsággal. A híres MIT-nyelvész szerénysége annak köszönhető, hogy szerinte aki azt állítja, beszél egy adott ország nyelvén, annak ismernie kell az ország kultúráját is.

Emil Krebs, aki Kínában dolgozott német diplomataként, 32-68 nyelvet ismert, a szám attól függően változott, ki számolt. Annyira különleges agya volt, hogy halála után a szervet megőrizték tanulmányozás céljából.

Giuseppe Mezzofanti 40-72 nyelven beszélt folyékonyan, mesterszinten. Az 1774 és 1849 között élt olasz bíboros ismert nyelvész volt, és többek között a Bolognai egyetem arab nyelvek professzora. Ő volt az, aki Frankl Ágoston cseh nyelvésznek azt mondta: “Tudják-e, melyik az a nyelv, amelyet alkotó képessége és ütemének harmóniája miatt az összes többi elé, a göröggel és a latinnal egy sorba helyezek? A magyar!”

Forrás: Mentalfloss