Így lett egy elrabolt afrikai rabszolgából Anglia királynőjének keresztlánya

Sarah Forbes Bonetta sorsa nagyon kacifántosan alakult: 4 éves volt, amikor eladták rabszolgának, ám végül Viktória királynő jól öltözött s jól nevelt keresztlánya lett belőle.

Az 1843-ban Aina néven született nyugat-afrikai lány szülei révén Egbado hercegnőjeként jött a világra, ám hatalomra törő fegyveresek megölték a szüleit, az új uralkodó, a hírhedt rabszolgakereskedő, Gezo király pedig a rabszolgájává tette. Mielőtt megölhették volna, Frederick E. Forbes kapitány vezetésével megérkezett az angol királyi haditengerészet, amelynek tagjai a kislányt magukkal vitték a hajójukra, hogy bemutassák Viktória királynőnek a feketék kis királynőjét. A kislány a hajó és a kapitány után kapta nevét, s lett Sarah Forbes Bonetta.

Mire elérte Nagy-Britanniát, az elárvult, rettenetes dolgokat átélt, rabszolga- és áldozatsorsból kiragadott, országából, kultúrájából kiszakított lány már megtanult angolul, és megmutatta nagyszerű intellektuális képességeit. A királynőnek is azonnal elnyerte a tetszését, ezért taníttatni kezdték. 8 éves korában krónikus köhögés alakult ki nála, amit az angol klímának tulajdonítottak, ezért 8 éves korában afrikai missziós iskolában taníttatták Sierra Leone-ban. Sarah már nem érezte ott jól magát, ezért 12 éves korában a királynő engedélyével visszatért Angliába.

Éles esze és zenei érzéke miatt magasabb szinteken is oktatták, s végül a királynő keresztlányává fogadta. 1862-ben Viktória királynő lányának esküvőjén is részt vett. Az angolul immár jól beszélő, zenében is jártas lány messze okosabb és bájosabb volt sok született angol kisasszonynál. 18 éves korában meg is kérte a kezét egy gazdag afrikai üzletember, James Pinson Labulo Davies, aki épp Angliában élt. Sarah elutasította, de a királynő tanácsára mégis igent mondott. Sarah 16 koszorúslány és hatalmas esküvő keretében ment férjhez.

A házaspár Afrikába, Sierra Leone-ba költözött, ahol Sarah missziós iskolában kezdett tanítani. Három gyermekük született, egyiküket a királynő után Viktóriának keresztelték, aki a keresztanyaságot is vállalta a kislány felett. Sarah lányával többször is visszatért Angliába, a kis Viktóriával még anyja halála után is sokat foglalkoztak a királynő emberei. Sarah tuberkolózisban vesztette életét 1880-ban. Az asszonyt Madeirán temették el, mert ott hunyt el, de férje 2,5 méter magas gránit emlékhelyet állíttatott a tiszteletére Lagos nyugati részén.

Victoria Matilda Davies, Sarah lánya egy sikeres lagosi orvoshoz ment férjhez, sok leszármazottjuk él Sierra Leone-ban, Nigériában és Angliában is.

Forrás: Messynessychic