A szemünk előtt halhat ki egy újabb alfaj

Március 19-én, hétfőn hosszas betegség után, 45 évesen elpusztult Szudán, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. Bár még él két nőstény az alfajból – Najin és Fatu, Szudán lánya és unokája – , ők nyilvánvalóan nem fognak tudni szaporodni.

Az állatvédők sokáig próbálták menteni a menthetőt, egy időben Tinder profilt is létrehoztak Szudánnak, hogy így gyűjtsenek pénzt mesterséges megtermékenyítéses kezelésekre. Szudán genetikai anyagát hétfőn összegyűjtötték, hogy később fejlett genetikai technológiák használatával talán képesek legyenek fenntartani az alfajt.

Az északi szélesszájú orrszarvú a szélesszájú, vagy fehér orrszarvúk egyik alfaja, és egykor Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt. Szarva miatt olyan sokáig vadászták, hogy vadon az 1970-es években már csak 500 példány élt belőle. Ez nem tartotta vissza a vadászokat, így a 2000-es években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat a kongói Garamba Nemzeti Parkban védték, de azokat is lelőtték, így természetes közegében, szabadon már egyetlen példány sem él. Fogságban is csak Szudán és a két nőstény a kenyai Ol Pejeta rezervátumban, s hiába reménykedtek a kutatók, ők már nem szaporodtak.

Forrás: BBC