150 évig üresnek hitték az egyiptomi koporsót, nemrég azonban ezt találták benne

Egy 2500 éves egyiptomi fakoporsóról van szó, amelyet 150 éve ausztrál kutatók vizsgáltak meg, és azt állították róla, hogy üres. Kiderült, hogy nagyot tévedtek.

Állításuk szerint csupán törmelék volt található a koporsóban, múmia nem, így aztán egészen mostanáig senki sem vizsgálta meg újra. Az új vizsgálat során kötözőanyagra és néhány csontra számítottak csak a kutatók, amikor leemelték a koporsó fedelét, ám egy egész múmia feküdt benne, akiről kiderült, hogy nőnemű.

Azért nézhették törmeléknek, mert vandál sírrablók annak idején feltúrták az egészet kincsek után kutatva, és egyszerűen szétzilálták a holttestet is. Emiatt a maradványok nagyon rossz állapotban voltak, de azért a kutatók így is megvizsgálták.

“A hajdani ember étrendjére, betegségeire és életmódjára vonatkozó kérdésekre kaphatunk választ, megismerhetjük, hogyan élt és miben halt meg. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a maradványok egy előkelő nőé lehetnek, aki olyan korban élt, melyről viszonylag keveset tudni” – mondta  Jamie Fraser, a Sydney Egyetem Nicholson Múzeumának kurátora.

A hieroglifák szerint a nőt Mer-Neith-it-es néven temették el, aki valamikor időszámításunk előtt 664 és 525 között élhetett, az utolsó olyan korszakban, amikor még az ősi egyiptomiak uralkodtak az országban.

Forrás: Érdekesvilág