Itt a látványos bizonyíték: Afrika ketté fog szakadni

A kontinensnek folyamatos mozgásban vannak, csak ez olyan lassú, hogy nem vesszük észre. Afrikában azonban igen látványosan megy végbe a változás.

Kép: Quartz

Annak idején Amerika és Afrika egy kontinenst képeztek, majd 138 millió éve Afrika lassacskán elszakadt, és felöltötte ma ismert formáját, helyét. De ez nem jelenti azt, hogy a mozgás leállt volna. Az Afrika szarvának nevezett rész, amin Szomália és Etiópia is van, folyamatosan távolodik el Afrikától, s végül sziget válik majd belőlük. Évente két centiméternyit haladnak dél felé, és nemsokára bekövetkezik a lemezek teljes elszakadása.

A 3000 kilométer hosszú  Nagy-hasadékvölgyben szépen meg lehet figyelni, hogy találkozik egymással a Szomáliai- és az Afrikai-lemez, és hogyan távolodnak erős vulkáni tevékenység közepette. Nemrég a márciusi heves esőzések miatt Kenya környékén egy hatalmas, helyenként 20 méter széles és 15 méter mély törésvonal bukkant elő, ami folyamatosan növekedésével egyértelmű geológiai bizonyítékként szolgál Afrika kettészakadására.

Forrás: Index