A tragédiáért felelős anya úgy gondolta, a HIV-vírus csak egy tévhit

A szibériai Irkutszkban élő anya  több mint öt éve HIV-fertőzött, s így szülte meg gyermekét is. Mivel a nő nem hitt a HIV-vírus létezésében, s úgy vélte, az csak egy buta rémhír, nem kezeltette sem magát, sem gyermekét.

Az orvosok hiába mondták neki, hogy a csecsemő elkapta tőle a vírust, az anyát nem lehetett meggyőzni. A kislánynál kialakult az AIDS, s végül 5 hónapos korában belehalt abba, hogy legyengült immunrendszerét megtámadta a tüdőgyulladás. Tüdeje az orvosok szerint szó szerint felrobbant belülről. Az anya ennek ellenére sem ismeri el, hogy létezik a HIV-vírus és az AIDS, az orvost hibáztatja lánya haláláért. A hatóságok az anyát gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, s akár két év börtönt is kaphat.

Oroszországban egyébként elképesztően sokan, egymillióan HIV-fertőzöttek, és óránként tízen kapják el a vírust. Aki nem kap vírusellenes  kezelést, annak esélye sincs a hosszú és viszonylag egészséges életre, mivel a HIV elpusztítja az immunrendszert, és kialakul az AIDS. Azt hinnénk, ezt ma már mindenki tudja. Ám az oroszok egy része úgy véli, ezt az egész vírust a nyugat találta csak ki, így a betegek fele (!) egyáltalán nem kezelteti magát. Az áldozatok között nem ez az öthónapos csecsemő az egyetlen gyerek – a szülők nagyon sokszor nem engedik kezeltetni fertőzött gyerekeiket.

A szibériai Omszkban működő AIDS-ellenes Központ rendszeresen pert indít az anyák ellen, már három ilyen esetben meg is nyerték.

Forrás: Index