Nem csupán a tengeri állatok eszik a műanyag szemcséket minden nap

A skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói szerint  száznál több mikroműanyag-szemcsét nyelünk le minden egyes főétkezéskor, amik főleg a bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak.

A szemcsék a házi porral keveredve kerülnek a tányérunkra. Ennek bizonyítására a kutatók porfogó ragasztócsíkokat tartalmazó Petri-csészéket tettek a lapostányérok mellé az asztalra a főétkezések idejére. Húsz perc alatt 14 műanyagszemcsét számoltak össze a Petri-csészében, tehát a tányérra 114 kerülhetett. Csupán a főétkezéseink alkalmával tehát évente 13000-68000 műanyagszemcsét nyelünk le, s ez éppúgy hat az egészségünkre, mint a tengeri állatokéra.

A kutatók ezen kívül összehasonlították az éti kagylókban és az otthon elkészített ételekben előforduló mikroműanyag-szemcsék mennyiségét. Mint kiderült, a veszélyesnek tartott – műanyaggal szennyezett vízből érkező – tengeri herkentyűk fogyasztása nélkül is épp elég műanyagot eszünk meg. A legtöbb részecske a házi porral keveredve kerül szervezetünkbe az étellel és a légzéssel, a műanyag pedig főleg  gumiabroncsokból, szőnyegekből, bútorszövetekből, ruhaneműkből származik.

Forrás: Érdekesvilág