Az Északi-sarkon melegebb lesz, mint Európában

Egy szakértői csoport elég sötét jövőt fest az Északi-sark számára: a jeget már akármit csinálunk, akkor sem lehet megmenteni.

A 2015-ös ENSZ-klímakonferencián nem véletlenül foglalták a szerződésbe, hogy törekedni kell arra, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 fok, de legalábbis kevesebb mint 2 fok legyen. Azért is volt erre szükség, hogy minél kevésbé olvadjon az Északi-sark jege. Ugyanis ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő, akkor a Jeges-tenger négyévente szó szerint jégtelenné válhat a nyári időszakban. Szóval a másfél fokot kéne tartani, de a szakértők ez a cél szinte tarthatatlan.

Ahogy vizsgálják az Északi-sark területének jégmennyiségét, látható, hogy folyamatosan csökken, az elmúlt nyáron például 4,64 millió négyzetkilométerre zsugorodott. Ráadásul minél több jég vész el, annál kevésbé tud visszaverődni a napfény, így egyre fokozottabbá válik a felmelegedés.

A kutatók legújabb vizsgálatai szerint az Északi-sarkon egyes téli napokon akár 10 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint mondjuk Európában vagy Észak-Amerikában. Sőt, ha a globális felmelegedés mértéke már 3 Celsius fokra megy fel, akkor az Északi-sarkon nyaranta egyáltalán nem lesz jég.

Forrás: Index