Fogalma sincs a kutatóknak, honnan származik ez az afrikai népcsoport

Ez az afrikai törzs jól feladta a leckét a kutatóknak.

Manapság már csupán a Homo sapiens az emberi nem egyetlen képviselője, de ez nem jelenti azt, hogy régen is egyedül ő létezett. Igen régen ugyan, de a történelmünkben sokféle emberfaj létezett, például a neandervölgyiek, vagy a gyenyiszovaiak. A mostani emberek ezeknek a fajoknak a génjeit hordozzák.

Igen ám, de létezik egy nyugat-afrikai törzs, a joruba, amelynek tagjai olyan ember génjeit tartalmazzák, akinek létezéséről foglalma sem volt a tudósoknak. Arun Durvasula és Sriram Sankararaman, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársai ezért úgy nyilatkoztak, hogy feltehetően újabb ősember génjeire bukkantak. Valószínű azért nem találták meg az ős maradványait, mert a nedves és meleg időben azok sokkal könnyebben károsodtak és pusztultak el, mint máshol.

Az alapvető volt, hogy sem a neandervölgyi, sem a gyenyiszovai ősember nem élt soha Afrikában, és a kutatók azt is kizárták, hogy a 250.000 évvel ezelőtt élt dél-afrikai Homo naledi lenne az ismeretlen ős, mert annyira különbözött a Homo sapienstől, hogy valószínűleg nem tudtak keveredni.

No de akkor kitől ered jorubák DNS-ének 8 százaléka? A tudósok a legvalószínűbbnek a Homo heidelbergensist tartják, de nagyon nem kizárt, hogy olyan ős genetikai nyomait találták meg, akiről nem maradtak fent leletek.

Forrás: 24