Ezért főzik meg élve a homárokat

Szegény homárokat még életükben a forró vízbe dobják: elég kegyetlen halál, az állatvédők tiltakoznak is ellene. Na de mi az oka ennek a főzési technikának?

Az ok egyszerű: az emberek védelme. A homár elpusztulása után (amennyiben nem a forró vízben ölik meg, hanem főzés előtt) baktériumok kezdenek el szaporodni a testben. Ezek amúgy ártalmatlanok lennének, de a halál után olyan méreganyagokat termelnek, amik a főzés során sem bomlanak le, ezért egészségügyi problémákat okozhatnak az embereknek. Az csupán városi legenda, hogy a szenvedő állat sikolya hallatszik a fazékből: a homárnak nincsenek hangképző szervei, a páncélján kiszökő levegőt hangját halljuk főzéskor.

Persze ettől még nem muszáj sem élve főzni – Új-Zéland és Svájc már betiltotta, mert közvetlen főzés előtt is meg lehet ölni az állatokat gyorsan és kíméletesebben – sem homárt enni. Érdekes egyébként, hogy 100-200 ééve a homár nem a gazdagok csemegéje volt, hanem a szegények, és a disznók eledele, még a rabok sem voltak hajlandóak megenni a börtönökben.

Forrás: Index