Az FBI segített megoldani a tudósoknak egy 4000 éves rejtélyt

Egy 4000 éves egyiptomi múmiát 1915-ös megtalálása óta nem sikerült azonosítani a tudósoknak. Nemrég az FBI segítségével találták meg a rejtély kulcsát.

A megrongált múmiafejet Deir el-Bersa ősi egyiptomi temetővárosának egy kirabolt sírjában találták meg. A régészek annyit kiderítettek, hogy a sír egy Dzsehutinaht nevű hivatalnoké és feleségéé volt, de azt már nem lehetett tudni, hogy a férfi vagy a nő feje van a sírban.

A sírhely

Ekkor fordultak a kutatók az FBI-hoz, akik örömmel próbálták ki fejlett DNS-kivonási eljárásukat a múmiafejen. Az FBI biológusa belefúrt a fejből kihúzott fogba, az így kapott port összegyűjtötte és speciális oldatban oldotta fel.  DNS-másoló eljárás és szekvenálás után megállapította a nemi kromoszómák arányát, s ez alapján árulta el, hogy a fej a férfihoz tartozik.

A feldúlt sír

A siker cseppet sem volt előre borítékolva. A fej károsodott, ráadásul egy négyezer éves emberi maradványból elegendő DNS-t kinyerni még akkor is nehéz lett volna, ha nem sivatagi a környezet. A DNS ugyanis az idő és a nagy meleg hatáára egyszerűen lebomlik.

A fej

A régészek korábban már próbáltak DNS-t kivonni a fejből, de nekik nem sikerült az, ami az FBI-nak igen. A szervezet bűnözők utáni nyomozásban is használja fejlett DNS-analizáló módszerét.

Forrás: Érdekesvilág