Így bántak el a tudóssal, akinek a mesterséges gyémántot köszönhetjük

A gyémánt nem csupán ékszerek alapanyaga, extrém keménysége miatt  ipari felhasználásában is rengeteg pénz van:  vágni, fúrni, csiszolni szinte mindennél jobban lehet vele, és ezt már az 1900-as években is tudták.

Csakhogy hiába voltak tisztában vele, hogy a gyémánt szénből készül, nem voltak képesek a követ mesterségesen előállítani. 1954-ben azonban Tracy Hall, Harvardot végzett vegyész sikerrel járt Edison cégénél, a General Electricnél. Hall megcsinálta a mesterséges gyémántot egy 35 éves présgép segítségével, miközben a cégnél évek óta építettek egy szupertitkos, hatalmas gépet ugyanerre a célra, ami nem működött.

Tracy Hall (Kép: Todayifoundout)

Először a cégnél persze nem hittek Hall-nak, s amikor az mégis meggyőzte őket sikeréről, egészen furcsán reagáltak. Ott álltak  egy saját fejlesztésű, nagyon drága, hatalmas géppel, ami nem csinál gyémántot, és Hall-al, aki meg a saját ötlete nyomán sokkal olcsóbban igen. Gyorsan szerződést kötöttek a vegyésszel, 25 dollár (!) fejében átvették és szabadalmaztatták az ötletét, de úgy, hogy azt állították, az ő drága, háromeletes gépükkel sikerült elérni az eredményt. Hallt arra kötelezték, hogy ne álljon a nyilvánosság elé azzal, hogy a siker az ő nevéhez fűződik.

Ám a férfit sem ejtették a fejére, kilépett a cégtől, otthon csinált egy az eredetinél is jobban működő eljárást, MegaDiamond néven céget alapított, és elkezdett sikereket elérni. A General Electric erre beperelte, és tízezer dollárt követelt Hall-tól a bíróság előtt, de végül két év huzavona után visszaléptek. Hall szépen meggazdagodott, egyetemi tanárként és kutatóként folytatta életét, és Afrikában hunyt el 2008-ban a mormon egyház hittérítőjeként, 88 éves korában.

Forrás: Index