Itt aztán nem zavarnak a szomszédok: Otthon 40 méter magasan

 Nyugat-Grúziában, Chiatura-tól nem messze találoható a 40 méter magas Katskhi hegyoszlop. A mészkő monolit tetején kápolna, kiskert és egy lakás van, amiben egyedül él egy szerzetes.

A kis templomot valószínűleg még a 7. században építették szerzetesek, akik az 1400-as években az Oszmán birodalom lerohanta Grúziát, és a szerzetesek is eltűntek. Egészen a második világháborúig senki nem is háborgatta a sziklát. Akkor egy hegymászókból álló csapat jutott fel végül az oszlop tetejére, s ott a romok között egy 600 éve elhunyt szerzetes maradványaira bukkantak.

A magányos hegyoszlopnak végül lett új lakója, 1993-ban költözött fel Maxime kavtaradze ortodox szerzetes. A férfi az első két évben teljesen nomád körülmények között élt, majd otthonát végül önkéntesek segítségével varázsolta lakhatóvá. Társasága nemigen akad, mert csak egy régi vaslétrán lehet feljutni az oszlop tetejére. Ő maga így gyönyörű kis kertjét gondozgatja odafent, s csak hetente kétszer mászik le a falubeliekhez. Ételt, italt, s ami kell, a helyiek szállítanak és küldenek fel neki.

Forrás: 24