Tudtad? Ezért csíkosak igazából a zebrák

Magyar és svéd kutatók találhatták meg arra a kérdésre a választ, hogy miért jó a zebrának, hogy csíkos?

A megoldás a betegségeket terjesztő, fájdalmas csípésű vérszívó rovarok viselkedésének vizsgálatában rejlett. A bögölyök, és más vérszívók víz közelében rakják le a petéiket, melyek érleléséhez szükségük van valamilyen emlős vérére. Tehát a lovakat és zebrákat támadó rovar szereti, sőt, keresi a vizet. Úgy találja meg, hogy figyeli a vízszintes irányból visszavert poláros fényt.

Csakhogy a zebrák csíkos mintázata nem poláros fényt ver vissza, így őket elkerülik a vérszívók. Ugyanez igaz a fehér színű lovakra is, ezért ők kevesebb légytámadással küzdenek, mint a barna vagy fekete patások.

A zebrák fehér csíkjai depolarizált fényt vernek vissza, így sokkal jobban járnak, mint ha csak sötét színű szőrük lenne. Minél több a fehér csík, annál kevesebb a megjelenő rovar.

Matthew Cobb evolúció biológus, a University of Manchester professzora szerint ez nagyszerű magyarázat, de nem zárja ki, hogy több más haszna is van a minden állatnál ujjlenyomathoz hasonlóan egyedi csíkos mintának. Az álcázásban, kommunikációban, a többiek felismerésében és a hőszabályozásban is szerepet játszik.

Forrás: Origo