Néma üvöltés címmel írt könyvet a férfi, aki kómában fekve mindent érzékelt maga körül

Martin Pistorius 12 éves volt, amikor egy nap sima torokfájással ment haza az iskolából. Sajnos több volt ez egy sima fertőzésnél, a fiú végül évekig feküdt kómában miatta.

Miközben egyre rosszabbul lett, az orvosok azt sem igazán tudták kideríteni, mi okozta nála a leépülést és a kómát – a legvalószínűbbnek egy gomba által okozott agyhártyagyulladást tartanak. Az 1975-es születésű férfi állapota azért volt nagyon érdekes, mert bár képtelen volt kommunikálni a külvilággal, 16 éves korától kezdve mindent hallott és érzett. A legrosszabb az volt, hogy senki sem gondolta, hogy a fiú tulajdonképpen ébren van, és felfogja, mi történik vele, ezért úgy kezelték, mint egy “zöldséget”. 14 éves korában otthonba adták, ekkor még nem volt magánál, de 16 éves korában felébredt, legalábbis az elméje. Nyolc éven át élt ezek után úgy, hogy tudta, mi van körülötte, látott, hallott, csak ezt nem tudta semmiképpen sem jelezni. Hallotta, ahogy anyja azt mondja egy gyenge pillanatában, hogy “bárcsak meghalnál”.

„Megéltem a félelmet, a reménytelenséget, frusztrációt, de a legnehezebb a magány és a tehetetlenség volt” – mondta Martin ezekről az évekről.

A fiúra egyedül egy nővér figyelt fel, aki észrevette, hogy Martin próbál kommunikálni. A nővér jobban odafigyelt a fiúra, szólt az orvosoknak, a családtagoknak és szakembereket kerestetett velük. Martin szerint ha ez a nővér nincs, a mai napig ott fekszik koloncként egy otthonban, vagy már meghalt volna. A ma 39 éves férfi végül felépült, s bár tolószékes, a beszéden kívül tulajdonképpen mindenre képes – a kommunikációban  egy gép segíti. Könyvet írt Ghost Child címmel, ami magyarul Néma üvöltés címmel jelent meg, elmeséli, hogyan nem őrült bele a helyzetbe, mikkel foglalta el magát. A férfi felépülése után lediplomázott, megnősült, autót vezet, és webdesignerként dolgozik. Nagyon boldog, mert úgy érzi, újra van értelme az életnek.

Martin egy TED előadáson is mesélt állapotáról:

Forrás: Index