A fáknak pulzusuk van, és alszanak is

A fákról a legtöbben úgy gondolják, hogy csak úgy állnak mozdulatlanul, és “nem csinálnak semmit”. Magyar és dán kutatók azonban egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik, azaz pumpálják a vizet – hasonlóan ahhoz, ahogy a szív a vért.

Ahogy azt a Magyar Tudományos Akadémia közleményében írja, a fák a gyökerükkel felszívják a vizet, azt végigáramoltatják a törzsön, aztán elpárologtatják a levelek gázcserenyílásain. A tudósok ma is vitakoznak azon, hogy képesek erre a gravitáció ellenére.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék együttműködésében a kutatók 22 facsemetét vizsgáltak meg, aminek során kiderült, hogy a fák egy része alszik: lejjebb engedik a leveleiket. Ekkor derült ki az is, hogy ritmikusan pumpálják a vizet

Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatója mesélt az eredményekről:

„Korábban az volt az általános szemlélet, hogy a fákban egyenletesen áramlik a víz, és a legrövidebb, a növényeket érintő periodikus folyamat a cirkadián ritmus. Az eredményeink ezt látványosan cáfolják. Megtaláltuk az összefüggést az ágak mozgása és a víznek a törzs mentén való áramlása között, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fa ritmikusan pumpálja a vizet. 2015-ben már megjelent egy elmélet az Erdészeti Lapok című folyóiratban Török András erdőmérnök tollából, amely leírja, hogy a fákban a vízszállításnak időben periodikusnak kell lennie. Ebben a kísérletben publikáltuk az első mérési eredményeket, amelyek hasonló jelenségre engednek következtetni.”

A növények mozgása a sejtek víztelítettségével függ össze, amit a törzsátmérő  változásain keresztül lehet mérni. De nemcsak napszakosan történik változás, hanem rövidebb időszakokban is, s bár ezt korábban is sikerült mérni, a kutatók csak mérési pontatlanságnak tudták be. Most már rájöttek, hogy ez egyfajta pulzus,   okát és részleteit pedig  tovább vizsgálják.

Forrás: MTA