Szörnyű, hogy halt meg az utolsó dodó

Az Indiai-óceán területén lévő Mauritius szigetén élő, röpképtelen, gyanútlan madarakat az 1598-ban a szigetre érkező holland telepesek irtották ki végleg.

Az egy méter magas, tíz-húsz kilós állatok természetes ellenség híján kedvesek voltak az emberekkel, ha hívták-csalogatták őket, akkor mentek a fedélzetre, hogy aztán a hajón öljék meg őket a húsukért (ami egyébként szinte élvezhetetlen volt). Ez még nem jelentette volna a végüket, de a folyamatos bunkózás, a behurcolt patkányok, macskák, az élőhely összezsugorodása oly mértékben hatott a fajra, hogy mindössze 150 év alatt az emberek teljesen kiirtották az összes dodót.

Az egyik utolsó dodó mumifikált feje

Az utolsó élő példányt 1662-ben látták. Ekkor már csak néhány madár élt, s a tudósok szerencséjére az egyik legutolsó példánynak – amit egy londoni házban tartottak –  megmaradt a teste. Egészen eddig úgy tudták a tudósok, hogy a madár természetes halált halt egy betegség miatt, ám miután koponyáját CT vizsgálatnak vetették alá, kiderült, hogy szegény állatot egyszerűen hátulról fejbelőtték. Még ólomsörétet is találtak a csontjaiba ágyazódva.

Mark Williams, a kutatócsoport egyik tagja  elmondta, hogy csak azért akarták megvizsgálni a dodót, hogy anatómiáját jobban megismerjék. “Legvadabb álmainkban sem reméltük, hogy ilyesmit találunk” – nyilatkozta.

Forrás: Érdekesvilág