A gyémántokat rejtő meteorit egy elveszett bolygóról érkezett hozzánk

Tíz évvel ezelőtt hullott a Földre a különleges Almahata Sitta meteorit, aminek belsejében gyémántokat találtak. A kutatók nemrég tették közzé legújabb vizsgálataik eredményét

A Núbiai-sivatagban talált meteorit nagy valószínűséggel egy, a fejlődés korai szakaszában lévő bolygón keletkezett, 4,55 milliárd évvel ezelőtt. A gyémántok csak nagyon magas nyomáson alakulnak ki, és a vizsgálatok alapján egyértelmű, nem ütközés során fejlődtek ki, hanem egy bolygó növekedésekor. Ahhoz, hogy ezen gyémántok kialakuljanak, az elveszett bolygónak akkorának kellett lennie, mint a Merkúr, vagy akár a Mars.

Ez egybevág a kutatók elméletével, miszerint naprendszerünk sokkal több bolygónak adott otthont régebben, csak sokan közülük összeolvadtak, vagy összeütköztek, aminek hatására egy hatalmas adag törmelék lökődött ki – sokak szerint a Hold is így keletkezett.

“Mi most azt állítjuk, hogy a kezünkben tartjuk az ilyen elsőgenerációs bolygók egy maradványát. Azokét a bolygókét, melyek ma már nincsenek meg, mivel megsemmisültek, vagy egy nagyobb bolygóvá álltak össze” – nyilatkozták a kutatók.

Forrás: Érdekesvilág