Felfedezték a hajlékony, nyújtható mesterséges gyémántot

A világ legkeményebb természetben előforduló anyaga nem arról híres, hogy hajlékony lenne, még akkor sem, ha mesterségesen állítják elő.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak azonban nemrég sikerült a gyémántot nanoméretű (a hajszál ezredrészének megfelelő méretű) tűkké átalakítani, amik ezután képesek törés nélkül elhajlani, nyúlni, mint a gumi, majd visszatérni eredeti állapotukba.

Gyémánttűk elektronmikroszkópos képe

Két év kutatás kellett hozzá, de  a szakemberek felfedezték, hogy a néhány száz nanométer átmérőjű, keskeny gyémánttűk 9 százalékkal képesek elhajolni, nyújtózni anélkül, hogy eltörnének. Így kinyílik az ajtó a gyémántalapú eszközök használata előtt: hasznát vehetik majd az érzékelésben, az adattárolásban, az optoelektronikában, és az ultraerős nanoszerkezetekben is.

Így hajlanak a gyémánttűk (Forrás: MIT News)

“Olyan meglepőek voltak eredményeinek, hogy meg kellett ismételnünk kísérleteinek más feltételek között, hogy bizonyosak legyünk. Elvégeztük a mintadarabok részletes számítógépes szimulációját is, és hajlékonysági kísérleteket végeztünk, hogy megmérjük és meghatározzuk, hogy milyen nagy lehet az a nyújtási stressz és terhelés, amelynek a gyémánt nanotűk képesek ellenállni anélkül, hogy eltörnének” – mondta Szubra Szuresz, a szingapúri egyetem professzora.

“Munkánk bizonyította, hogy ami lehetetlen a hagyományos makro-és mikroszkopikus méretekben, az nanoméretben megvalósítható, amikor a teljes mintadarab csak néhány tucat vagy néhány száz atomból áll és ahol nagy a térfogatarány”

Forrás: Index