Videó: Ilyen felvételt még sosem készítettek az egyik legbizarrabb mélytengeri halról

A világ egyik legkülönösebb mélytengeri élőlénye továbbra is a horgászhal. Elképesztően furcsán szaporodik, és ezt még senkinek sem sikerült videóra venni – ezidáig. 

A horgászhalakat a legtöbb esetben csak elpusztult állapotban, a hálókba akadva tudják megvizsgálni. Élő példányokat nehéz filmre venni, de olykor azért sikerül. A mélytengeri ragadozók néha felúsznak a felszín közelébe, hogy lábuknál fogva rántsák le az úszó madarakat, és az sem zavarja őket, ha a zsákmány náluk sokkal nagyobb. Lent a sötétben világító nyúlványaik segítségével vonzzák magukhoz a táplálékukat.

Szaporodásuk egészen egyedi. A hím jelentősen kisebb, mint a nőstény, tulajdonképpen anélkül szinte nem is életképes, hiszen nem tud egyedül  táplálkozni. Azzal van elfoglalva, hogy találjon egy szabad nőstényt, akibe beleharap, és olyan enzimeket bocsát ki, amik közös keringési rendszert kiépítve egyfajta parazita életmódot tesznek lehetővé. Élete végéig ott marad a nősténybe olvadva, s eközben néha meg is termékenyíti.

Ezt az egész folyamatot most először vették videóra a világon.

Forrás: Érdekesvilág