Ujjbegynyi vérből meg lehet tudni a magzat nemét, már az ultrahangos vizsgálat előtt

Amint megtudtuk, hogy terhesek vagyunk, a legfontosabb információ az, mikor szülünk, hány hetes terhesek vagyunk, s persze a legégetőbb kérdés: vajon fiút vagy lányt várunk?

A nem megállapítását már évszázadokkal, sőt, évezredekkel ezelőtt is erőltették az ifjú szülők, rokonok, de korábban csak babonás, a pocak alakjából, a kismama étvágyából, és már, cseppet sem tudományos jelből próbálták meg kitalálni az igazságot. Amióta kötelező a 12. és 16. heti ultrahang, azóta a legtöbb gyerek nemét már ki lehet deríteni viszonylag korán, már amennyiben tényleg úgy fekszik, hogy megmutassa magát.

Nemrég azonban egy nagyon egyszerű, a terhesség korai szakaszában, már a nyolcadik héttől, néhány cseppnyi vér segítségével elvégezhető tesztről adtak hírt. Ezt a fajta tesztet  – mondjuk kicsit több vér levételével – eddig is használták külföldön különböző genetikai betegségek felderítésére, hiszen sokkal barátságosabb és veszélytelenebb, mint a magzatvízből történő mintavétel. A nem meghatározására már csak egy cseppnyi vérre van szükség, és máris megtudhatjuk, fiút vagy lányt várunk.

A videóban a vérből végzett genetikai tesztről mesélnek, ami a Down-szindrómát is jelezheti akár a 10.héttől is:

Forrás: Iflscience